Innowacyjny miód suszony wyprodukowali naukowcy z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

09.08.2019

Naukowcy z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50 proc., reszta to maltodekstryna – dodatek o wysokim indeksie glikemicznym. 

Jak podkreśla w komunikacie SGGW, w ulepszonym produkcie maltodekstryna została  zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy.

Miód suszony wchodzi w skład wielu produktów spożywczych oraz suplementów diety. Może być także używany jako środek słodzący w produktach dietetycznych i to mimo zawartości maltodekstryny.

SGGW jest przekonana, że już niedługo jego miejsce zajmie miód suszony wyprodukowany w warszawskiej uczelni przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności: dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert.

 

jp


Innowacje