Międzynarodowy projekt dla uczniów z Polski i Izraela

28.02.2020

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Olsztynie, wspólnie z Izraelskim Instytutem Technicznym Technion w Hajfie oraz Europejską Radą Informacji o Żywności, rozpoczął realizację projektu „Classroom as a platform for community engagement with food production and science”.

Celem projektu jest kształtowanie odpowiedzialnych postaw konsumenckich wśród młodzieży, a także podniesienie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w przemyśle rolno-spożywczym i niemarnowania jedzenia.

Projekt wystartował 25 lutego i potrwa do końca 2020 r. Bierze w nim udział 100 uczniów z polskich i izraelskich szkół średnich. Zajęcia szkolne będą się odbywały z udziałem naukowców, ekspertów, innowatorów i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Uczniowie będą mogli posłuchać wykładów. Przeprowadzą doświadczenia w laboratoriach. Odwiedzą zakłady produkcji i przetwórstwa żywności.

jp


Medycyna i biotechnologia Wydarzenia