Studenci wydziału architektury Politechniki Śląskiej wyróżnieni w międzynarodowym konkursie

21.02.2019

Studenci III roku Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej – Karolina Słomiany, Natalia Tadla oraz Kamil Wróbel – zostali wyróżnieni w międzynarodowym konkursie „La Ville Vertical” Vertical City Design Competition. Swój projekt wyjątkowego budynku usytuowali w centrum Katowic.

– Zaprojektowaliśmy ponad stumetrowy budynek na działce w centrum Katowic, tuż obok dworca kolejowego. Katowice leżą w jednym z najbardziej zanieczyszczonych regionów w Polsce. (…) Chodziło o zaprojektowanie budynku, który nie tylko będzie nieszkodliwy dla środowiska, ale także pomoże oczyścić powietrze – mówią autorzy projektu cytowani w serwisie uczelni.

Studenci chcieli stworzyć takie miejsce w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Budynek jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych, ma dostępny dla każdego zielony dach. Ma także parking podziemny dla rowerów – wspierając w ten sposób ekologiczną komunikację.

 

jsz


Nauki techniczne Wydarzenia