Naukowcy z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie są współautorami oryginalnej receptury dżemu z rokitnika i marchwi. Dżem okazał się na tyle dobry, że zdobył złoty medal tegorocznych Targów World Food Warsaw – informuje eGazeta olsztyńskiej uczelni.
Receptura dżemu powstała w ubiegłym roku na zlecenie firmy „Szarłat”, która ma pole doświadczalne rokitnika i zajmuje się przetwórstwem tych owoców. Dżem miał się stać kolejnym produktem firmowym. Produkt został opracowany przez dr inż. Beatę Piłat i jest pierwszym na rynku dżemem, w którym rokitnik stanowi główny składnik.
Dr inż. Piłat poświęciła rokitnikowi kilka lat swej pracy naukowej. Jest współautorką dwóch patentów związanych z przetwórstwem tej rośliny, w tym patentu na otrzymywanie preparatu fosfolipidowo-karoteinodowego z owoców rokitnika.
jp