Badaczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada bezglutenowe zakwasy piekarskie

19.12.2022
EAST NEWS

Dr Agata Wojciechowicz-Budzisz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zrealizuje projekt „Charakterystyka zakwasów piekarskich przygotowanych na bazie pseudozbóż z udziałem słodów specjalnych”. Pseudozbożem, z którego badaczka będzie otrzymywać zakwasy do wypieku pieczywa, będzie komosa ryżowa, inaczej quinoa: biała, czerwona i czarna.

– Pseudozboża, a do takich zaliczamy komosę, są bardzo popularne, zwłaszcza u osób, które z różnych powodów unikają produktów zbożowych zawierających gluten. Wybrana przeze mnie komosa zawiera białko o świetnym składzie aminokwasowym, wiele makro- i mikroelementów, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, a więc wszystkie składniki, które wpływają na zdrowie człowieka poprzez zdrowie jelit – mówi dr Wojciechowicz-Budzisz cytowana w serwisie uczelni.

Badaczka dodaje, że zakwasy z komosy charakteryzują się neutralnym zapachem, podczas gdy uzyskiwane z innych pseudozbóż pachną… np. zużytymi skarpetami.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-wojciechowicz-budzisz-i-komosa-ryzowa-3941.html

 

jsz


Medycyna i biotechnologia