Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu laureatką konkursu GIRACT`s European PhD in Flavor Research Awards

28.04.2022
Fot. Bartosz Makowski REPORTER

Karolina Brończyk – doktorantka wydziału nauk o żywności i żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – otrzymała dofinansowanie na realizację projektu doktorskiego w ramach dwunastej edycji Europejskiego Konkursu GIRACT`s European PhD in Flavor Research Awards. 

Praca doktorska laureatki „Migracja związków chemicznych we współcześnie stosowanych opakowaniach do żywności – charakterystyka i główne przyczyny” realizowana jest w ramach dwóch dyscyplin naukowych: nauki chemiczne oraz technologia żywności i żywienie – czytamy w serwisie uczelni. 

Laureatka podejmuje tematykę opakowań biodegradowalnych jako współczesnych alternatyw dla plastików. Głównym celem prowadzonych badań jest określenie wpływu rodzaju materiału opakowaniowego oraz warunków fizykochemicznych przechowywania (czas, temperatura, nasłonecznienie) na intensywność interakcji, do których dochodzi pomiędzy materiałem bioopakowania, a żywnością pozostającą z nim w bezpośrednim kontakcie.

Więcej: https://puls.edu.pl/nauka-i-badania/doktorantka-wydzia-u-nauk-o-ywno-ci-i-ywieniu-upp-laureatk-konkursu-giracts-european

 

jsz


Wydarzenia