Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie nauczysz się jak produkować cydr

07.05.2020

Od roku akademickiego 2020/2021 studenci Uniwersytetu Przyrodniczego (UP) w Lublinie będą się kształcić w sumie na 40 kierunkach. Aż 14 z nich to kierunki unikatowe w skali kraju. W ofercie znajdują się także 4 nowe kierunki a wśród nich enologia i cydrownictwo.

W Polsce tylko na lubelskiej uczelni chętni mogą studiować takie kierunki jak: analityka weterynaryjna, behawiorystyka zwierząt, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe, biokosmetologia, gastronomia i sztuka kulinarna, hipologia i jeździectwo, mleczarstwo, pielęgnacja zwierząt i animaloterapia, zielarstwo i fitoprodukty. 

Wśród nowości znajduje się enologia i cydrownictwo. Jak podkreśla uczelnia, kierunek został stworzony w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku pracy na specjalistów w zakresie produkcji alkoholi owocowych. Program studiów kładzie nacisk na kształcenie praktyczne i zapewnia zrozumienie zasad i praktyk stosowanych w uprawie oraz produkcji win, cydrów i innych alkoholi owocowych. 

jp


Szkolnictwo wyższe