Spółka spin-off Politechniki Warszawskiej pracuje nad słomkami z fusów po kawie

31.03.2021

Starbucks Polska i EcoBean – spółka spin-off wywodząca się z Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej chcą wprowadzić na rynek słomki ze zużytych fusów kawowych.

EcoBean powstał, by zajmować się przetwarzaniem fusów z kawy w brykiet i wykorzystywać go jako nowe źródło zielonej energii. 

Nowe słomki mają być w całości wykonane ze zużytych fusów kawowych, a więc w pełni biodegradowalne. Rozwiązanie to odpowiedź na wymagania dyrektywy zakazującej wykorzystywania wielu polimerów do produkcji słomek do napojów.

Początkowo fusy będą przekazywane w ramach testu przez 22 kawiarnie na terenie Warszawy.

W dużym przybliżeniu, z podwójnego espresso będziemy mieli jedną słomkę, ale, co najważniejsze, to co zostanie, też wykorzystamy, w innej technologii. Dla partnerów, z którymi wdrożymy słomki w obiegu zamkniętym, będzie to tańsze rozwiązanie niż obecne. Dla planety będzie to rozwiązanie bezcenne – mówi Marcin Koziororowski, szef EcoBean.

jp


Innowacje