Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego opracowuje technologię pozbiorczą dla owoców minikiwi

10.02.2021

Instytut Inżynierii Mechanicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie zainaugurował projekt zakładający „opracowanie optymalnej technologii pozbiorczej dla owoców minikiwi oraz konstrukcję prototypu modułu nieinwazyjnie sortującego owoce (MODOM)”.

Prace zespołu, którym kierują dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW, oraz dr inż. Monika Janaszek–Mańkowska, potrwają 22 miesiące.

Celem projektu jest zoptymalizowanie procedury pozbiorczej owoców minikiwi (Actinidia arguta), w tym określenie reżimu temperaturowego, opracowanie prototypu modułu sortującego owoce pod względem ich dojrzałości oraz opracowanie optymalnej technologii przechowywania chłodniczego. 

Jak informuje SGGW, prace badawcze zakładają opracowanie, a następnie walidację algorytmów oceny stopnia dojrzałości owoców minikiwi, których zwieńczeniem będzie powstanie prototypowego automatycznego urządzenia sortującego z modułem wizyjnym.

jp


Innowacje Nauki techniczne