Uniwersytet Opolski tworzy centrum badawczo-rozwojowe dla rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego

29.03.2018

Uniwersytet Opolski buduje Międzynarodowe Centrum Badawczo – Rozwojowe na rzecz Rolnictwa i Przemysłu Rolno- Spożywczego. Placówka będzie działać w dwóch miejscach – w kampusie uczelni w Opolu i w Prószkowie – gdzie na przełomie XIX i XX w. działała Królewska Akademia Nauk.

W podopolskim Prószkowie powstanie m.in. laboratorium wykonujące płatne badania z zakresu toksykologii, ekotoksykoogii, gleboznawstwa i rolnictwa precyzyjnego. Będą tam też poletka doświadczalne, ścieżki edukacyjne oraz przestrzeń do organizacji wydarzeń związanych z rolnictwem np. targów. W Opolu, w budynku Wydziału Przyrodniczo-Technicznego powstanie centrum badawcze.

Koszt projektu to ponad 42 mln. zł. 32 mln pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego, 10 mln to wkład własny na który – oprócz Uniwersytetu – złożyły się samorządy i opolski przemysł. Budowa ma ruszyć wiosną, do końca 2019 roku Centrum ma być gotowe, a od roku 2020 rozpocznie działalność badawczą.


Badania i rozwój Innowacje