We Wrocławiu i Łodzi pracują nad innowacyjną technologią liofilizacji truskawek

14.04.2022
Krystyna i Aleksander Rabij/REPORTER

Fot. Krystyna i Aleksander Rabij/REPORTER

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Politechniki Łódzkiej opracowują innowacyjną technologię liofilizacji truskawek. Dzięki nowatorskiej metodzie owoce zachowają pełniejszy smak i zapach oraz wartość odżywczą.

Założeniem przedsięwzięcia, na które Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przeznaczyło prawie 2 mln zł, jest zaprojektowanie i wybudowanie innowacyjnej suszarki sublimacyjnej o działaniu ciągłym. Dzięki niej proces liofilizacji truskawek będzie krótszy i wygodniejszy, a straty owoców dużo mniejsze – informuje wrocławska uczelnia.

Truskawki zachowają pełniejszy smak i zapach oraz wyższą wartość odżywczą niż te dotychczas liofilizowane w warunkach przemysłowych. Parametry jakościowe końcowego produktu mają być kontrolowane i optymalizowane za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji. W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny – liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostek, plastrów) i zwiększonej jakości.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/innowacyjna-liofilizacja-truskawek-sposobem-na-smaczniejsze-i-zdrowsze-owoce-3707.html

 

jsz


Badania i rozwój Innowacje