Wynalazek który zapewni wyższą wartość odżywczą produktom wegańskim

24.02.2023
Azurita/ easyfotostock/ East News

Roślinne zamienniki nabiału można produkować w oparciu o tanie i łatwo dostępne produkty uboczne roślin oleistych, tzw. makuchy. Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie opracowali metodę ich wykorzystania.

Realizowany na wydziale nauk o żywności i rybactwa projekt ProBioVege jest finansowany w ramach konkursu Lider XI Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a jego celem jest opracowanie receptur fermentowanej, bioaktywnej żywności funkcjonalnej oraz dodatków do żywności. Są to m.in. wegańskie jogurty, kefiry i napoje typu „mlek roślinnych”. 

Wszystkie one powstają na bazie makuchów, czyli pozostałości po tłoczeniu nasion amarantusa, czarnuszki, wiesiołka, słonecznika, sezamu, lnianki czy konopi. Zawierają w sobie mieszane kultury bakteryjne (jogurtowe i kefirowe) oraz wyselekcjonowane szczepy probiotyczne. Cechują się bardzo wysoką zawartością składników bioaktywnych, błonnika oraz zawierają dobroczynną mikroflorę – czytamy w serwisie uczelni.

Więcej: https://www.zut.edu.pl/zut-studenci/aktualnosci/article/weganskie-przekaski-i-napoje-bezpieczniejsze-leki-przeciwbolowe-oraz-samoprzylepne-kleje-silikonowe.html

 

jsz 


Medycyna i biotechnologia