Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu poprawi jakość lokalnych win

03.12.2019

Prawie 4,8 miliona złotych dostaną naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win. Pieniądze pochodzą z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – informuje uczelnia.

W ramach projektu „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie” powstanie mobilna linia do rozlewu wina oraz centrum analiz win ogrodniczych, które wesprze badania i ułatwi pracę winogrodnikom z regionu. Naukowcy będą przyglądać się agrotechnice uprawy winorośli i uprawianym odmianom, by stworzyć kodeks dobrych praktyk w uprawie winnej latorośli.

Projekt powstał w konsorcjum, do którego – poza Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu – zgłosiło się 17 konsorcjantów. To winiarze z regionu Dolnego Śląska i Opolszczyzny, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych.

Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/50491/iq_grape_upwr_poprawi_lokalne_wina.html

 

jsz


Szkolnictwo wyższe