Fakty i mity o suplementach diety. Wskazówki, jak czytać etykiety na produktach spożywczych. Doświadczenia przeprowadzane pod okiem naukowców. To wszystko czeka na dzieci i młodzież podczas zajęć przygotowanych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Olsztynie.
Warsztaty „Trust your food” odbędą się w soboty: 15, 22 i 29 lutego. Wezmą w nich udział uczniowie warmińsko-mazurskich szkół. Uczestnicy stworzą inteligentne opakowania żywności i poznają alergeny pokarmowe. Dowiedzą się, jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych.
Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, przeprowadzą doświadczenia. Samodzielnie wykonają test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą, jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych.
W specjalnej pracowni uczniowie będą również mogli sprawdzić wrażliwość swojego węchu.
jp