Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym będzie przedmiotem konferencji organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie. Wydarzenie odbędzie się w dniach 22-23 października 2020 roku i będzie przeprowadzone w formule online.
Celem konferencji jest prezentacja prac i wymiana poglądów na temat kierunków i perspektyw wykorzystania kulinariów w rozwoju turystycznym regionów. Jej uczestnicy podzielą się doświadczeniami i przedstawią wyniki badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowania na tej bazie produktu turystycznego.
Aby podkreślić wielokulturowość Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula, konferencja będzie dotyczyła nie tylko żywności tradycyjnej Polski, ale także innych kultur.
Organizatorzy konferencji chcą położyć nacisk na edukacyjny charakter turystyki kulinarnej, która łączy pokolenia, uczy historii i przybliża tradycje oraz stwarza możliwości rozwoju regionalnego i edukuje lokalne społeczności w zakresie przedsiębiorczości.
jp