„Food Chemistry” – jedno z najbardziej prestiżowych czasopism naukowych zajmujących się chemią żywności – opublikowało pracę wrocławskich badaczy pod przewodnictwem dr Magdaleny Grajzer z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Publikacja dotyczy badań nad olejem z róży pomarszczonej prowadzonych przy użyciu najnowocześniejszych, proekologicznych metod. Testy dowiodły, że jest to surowiec o ogromnym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce nowotworowej – informuje uczelnia.
Róża pomarszczona (Rosa rugosa) to nie tylko piękny ozdobny krzew, szeroko dostępny na całym świecie, ale także roślina, której właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Jak wykazały badania zespołu dr Grajzer olej z tego gatunku ma równie wysokie, jeśli nie wyższe prozdrowotne właściwości, co dzika róża (Rosa canina) powszechnie stosowana w przemyśle. Może być wykorzystywana do miejscowego gojenia ran, a nawet w prewencji chorób nowotworowych.
Więcej: https://www.umed.wroc.pl/gu-olej-z-rozy-w-walce-z-nowotworami
jsz