Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu: dr inż. Mirosława Teleszko (Katedra Technologii Żywności i Żywienia) i dr Adam Zając (Katedra Chemii Bioorganicznej) wspólnie z Tomaszem Rusakiem, założycielem start-upu BIOTRECO, uruchamiają pilotażową linię nowoczesnych produktów konopnych.
Potencjał przetwórczy konopi włóknistych jest ogromny, jednak wciąż niewykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nasiona konopi są bogate m.in. w wysokowartościowe białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. W przeciwieństwie do soi czy orzechów są bezpieczne dla alergików i mogą się stać doskonałym składnikiem wyrobów będących alternatywą dla tradycyjnych produktów mlecznych.
Prace nad technologią produkcji konopnej żywności trwały ponad rok. Wrocławianie na realizację swojego projektu uzyskali dofinansowanie Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego – czytamy w serwisie uczelni.
jsz