Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uruchamia kierunek technologia i organizacja gastronomii. To pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne, czyli realizowane przez dwa podmioty: uczelnię wyższą i przedsiębiorstwo.
– To studia inżynierskie trwające 3,5 roku, z czego tylko 4 semestry to będzie nauka w salach, laboratoriach i pracowniach na uniwersytecie, reszta to nauka w pracy w najlepszych firmach z sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering) – wyjaśnia dziekan wydziału biotechnologii i nauk o żywności Uniwersytetu, prof. Anna Czubaszek – cytowana w serwisie uczelni.
Studenci nowego kierunku będą w trakcie studiów pracować i zarabiać w czterech różnych firmach. Każdy ze staży – techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy – da im inne umiejętności praktyczne. Prace dyplomowe poświęcone wyłącznie konkretnym zagadnieniom praktycznym będą powstawać pod opieką i specjalisty-praktyka z branży żywieniowej i nauczyciela akademickiego.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/48008/pierwsze_uniwersyteckie_studia_dualne.html
jsz