Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego (UP) w Lublinie opracowali „Fago-herb”, pierwszy eksperymentalny preparat fagowo-ziołowy do profilaktyki chorób kończyn u bydła, przygotowany na bazie składników pozyskanych ze środowiska naturalnego.
Preparat posiada właściwości pielęgnujące, antybakteryjne oraz osuszające, przez co nie tylko chroni przed zakażeniem ale przede wszystkim łagodzi objawy bólowe występujące bezpośrednio po korekcji racic, bądź wynikające z uszkodzenia skóry i rogu racicowego. Doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego – informuje lubelski UP.
„Fago-herb” powstał dzięki współpracy pracowników Wydziału Medycyny Weterynaryjnej z Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków pod kierownictwem prof. Renaty Urban-Chmiel oraz Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa, przy udziale dr hab. Agnieszki Najdy prof. UP.
jp