Krakowscy naukowcy wyprodukowali ochronne „klatki” dla enzymów

06.06.2019

W laboratoriach Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) w Krakowie sukcesem zakończyła się procedura umieszczenia enzymów wewnątrz ochronnych „klatek” białkowych, z których następnie stworzono kryształy.

Dzięki temu enzymy nadal mogą pełnić swoje funkcje, będąc jednocześnie chronionymi przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Badania prowadził zespół złożony z naukowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Aalto University w Helsinkach – informuje UJ.

Enzymy grają kluczową rolę w komórkach ludzkiego organizmu, a także są wykorzystywane w przemyśle (np. jako odplamiacze w biologicznych proszkach do prania). Enzymy są często bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne i niektóre z nich ulegają rozpadowi, gdy znajdą się poza granicami środowiska komórkowego – czytamy w komunikacie krakowskiej uczelni. Dzięki rozwiązaniu naukowców z UJ proces ten udaje się zatrzymać.

Prace zostały sfinansowane w większości przez programy „Homing” oraz „TEAM” Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej. 

jp


Innowacje