Pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności powstał w Gliwicach

01.07.2019

Start-up FrostX – spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice współtworzona przez naukowców wywodzących się z Politechniki Śląskiej opracował pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności. 

Opracowany przez FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności – ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp. W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.

Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność z  zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w  ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak suszone tradycyjnie) i utrzymują swoją przydatność do spożycia nawet 25 lat – czytamy w serwisie uczelni.

 

jsz


Bez kategorii