Prof. dr hab. Ewa Ziemann i dr hab. Giovanni Lombardi, prof. Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu z Zakładu Lekkiej Atletyki i Przygotowania Motorycznego poznańskiej uczelni prowadzą badania dotyczące zastosowania krioterapii we wspomaganiu stymulacji insulinowrażliwości.
Badania dotyczą efektów krioterapii na wrażliwość na działanie insuliny w grupie osób z nadwagą. Grupa badanych liczy 70 osób w wieku od 25 do 62 roku życia z otyłością wisceralną. Wyniki wskazują na możliwość stosowania tej metody fizykalnej jako wsparcie w zmniejszaniu skutków insulinooporności.
Na obecnym etapie badań wydaje się, że – zgodnie z oczekiwaniami – najbardziej efektywną procedurą jest połączenie wysiłku i zimna. Jednakże – co ciekawe – ten efekt nie występuje u wszystkich osób, a tylko u części. Jest to związane z sekrecją białek uwalnianych zarówno z mięśni szkieletowych, jak i z tkanki tłuszczowej – czytamy w serwisie uczelni.
jsz