Dr Magdalena Rychlicka z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Kwas ferulowy ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, ale także neuro-, hepato- i kardioprotekcyjne. Może więc odegrać istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – czytamy w serwisie uczelni.
Dr Rychlicka dzięki swojej dotychczasowej pracy nad naturalnymi kwasami aromatycznymi i fosfolipidami utworzyła bibliotekę nowych, nieopisanych dotąd w literaturze związków o zwiększonym potencjale biologicznym i ulepszonych właściwościach fizykochemicznych. Dzięki możliwości otrzymywania ich na drodze biotechnologicznych przekształceń związki te zyskały też możliwość praktycznego zastosowania jako suplementy diety i dodatki do żywności.
Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-rychlicka–szukam-sposobu-na-skuteczniejsze-suplementy-3939.html
jsz