Badaczka Uniwersytetu Śląskiego szuka doskonalszych form jęczmienia

05.12.2018

Dr Agata Daszkowska-Golec z  Katedry Genetyki Uniwersytetu Śląskiego prowadzi poszukiwania form jęczmienia bardziej tolerancyjnych na długotrwałe niedobory wody. Badaczka analizuje mechanizmy działania dwóch genów: CBP20 oraz ERA1.

Dr Daszkowska-Golec prowadzi badania mechanizmów obronnych przed stresem suszy u jęczmienia i rzodkiewnika (Arabidopsis thaliana) na podstawie analizy ich kodu genetycznego – Zajmuję się identyfikacją genów związanych z odpowiedzią roślin na długotrwałe niedobory wody i sprawdzam w jaki sposób mutacje tych  genów przyczyniają się do poprawy tolerancji na suszę – mówi biolog cytowana w serwisie uczelni.

Jęczmień, który zajmuje czwarte miejsce w Polsce pod względem areału upraw wykorzystywany jest przede wszystkim jako pasza oraz materiał do produkcji słodu, płatków, kasz lub kiełków. Naukowcy poszukują nowych, lepszych odmian tego zboża, charakteryzujących się dobrą plennością  i wysoką odpornością na działanie czynników stresowych.

Więcej: http://www.us.edu.pl/w-strone-elitarnej-odmiany-jeczmienia

 

jsz


Badania i rozwój Szkolnictwo wyższe