Dr Dominika Jakubowska z Katedry Rynku i Konsumpcji Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie, jako pierwsza w Polsce, prowadzi badania, dzięki którym zostanie opracowany zestaw cech określających produkty żywności tradycyjnej.
Brak ustawodawstwa w jednoznaczny sposób określającego, kto i pod jakimi warunkami może posługiwać się terminem „tradycyjny produkt żywnościowy” dewaluuje pojęcie tradycji. Stąd potrzeba wypracowania katalogu autentycznych cech żywności tradycyjnej, które pozwalają ją odróżnić się od imitacji – wyjaśnia dr Jakubowska.
W jej ocenie określenie „żywność tradycyjna” nie podlega ochronie i bywa różnie interpretowane. Producenci wyrobów tradycyjnych, oprócz prawa do ochrony nazwy, mogą także na opakowaniach umieszczać symbole świadczące o wyjątkowości produktu. Jednak te znaki są różnie postrzegane i interpretowane przez konsumentów, a ich nadmiar wprowadza szum informacyjny.
jp