Badaczki Uniwersytetu Opolskiego stworzyły słownik języka i kultury kulinarnej regionu

20.09.2021

Nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Opolskiego ukazał się długo oczekiwany Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska autorstwa Lidii Przymuszały i Doroty Świtały-Trybek. Leksykon stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu – informuje uczelnia. 

Leksykon jest pierwszym tak obszernym i wieloaspektowo opracowanym zbiorem śląskiej leksyki kulinarnej i kulinariów regionu. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć potraw. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych i wielkoprzemysłowych) z dwóch województw: śląskiego i opolskiego.

Celem tej interdyscyplinarnej pracy jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą Śląska. W leksykonie zarchiwizowano nie tylko słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, ale także to mniej znane – odchodzące dziś do językowego lamusa.

Więcej: https://uni.opole.pl/page/4411/ukazal-sie-leksykon-dziedzictwa-kulinarnego-slaska

 

jsz


Humanistyka