Badaczki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu realizują projekt FoodSHIFT2030

16.09.2021

Badaczki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu realizują projekt FoodSHIFT2030 finansowany z programu Horyzont 2020. Międzynarodowy projekt wdrażany m.in. w Kopenhadze, Atenach, Awinionie, Barcelonie, Berlinie i we Wrocławiu skupia się na identyfikacji, rozwijaniu i skalowaniu innowacji kierowanych przez mieszkańców lokalnych społeczności. 

Wrocławskie badaczki – Dr Małgorzata Świąder i dr Marta Sylla – są liderkami badawczego pakietu roboczego związanego z oceną aktualnego systemu żywnościowego w dziewięciu miastach-regionach, zwanych LAB’ami, m.in. poprzez wyznaczenie stref żywicielskich miast.

Poza częścią badawczą działają też w ramach wrocławskiego LAB’u, który skupia się m.in. na wypracowaniu modelu tworzenia ogrodów społecznych w stolicy Dolnego Śląska. Takie miejsca maja być alternatywą dla tych, którzy nie mają dostępu do własnego ogrodu, czy ogródków działkowych, a chcieliby wspólnie zaangażować się w uprawę żywności – czytamy w serwisie uczelni.

 

jsz


Innowacje