Mgr Monika Flejszar oraz prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz, kierownik Katedry Chemii Fizycznej na Wydziale Chemicznym Politechniki Rzeszowskiej, opracowali metodę syntezy polimerów niemieszających się z wodą, wykorzystując do tego celu miniemulsję na bazie wina wytrawnego. Autorska koncepcja naszych naukowców została wyróżniona przez Advanced Science News.
W laboratorium grupy badawczej prof. Chmielarza pracujemy nad udoskonaleniem techniki polimeryzacji rodnikowej z przeniesieniem atomu (ATRP), opracowaniem jej nowych wariantów oraz wykorzystaniem do syntezy polimerów o ściśle określonych właściwościach i wysokim potencjale aplikacyjnym, m.in. w implantologii czy w przemyśle produkcji powłok – mówi mgr Flejszar.
Miniemulsja na bazie wina oprócz tego, że stanowi alternatywę dla konwencjonalnych rozpuszczalników, ma jeszcze jedną kluczową zaletę – zawartość antyoksydantów. Tym samym, proponowane przez nas rozwiązanie umożliwia syntezę nierozpuszczalnych w wodzie polimerów bez konieczności stosowania toksycznych i kosztownych rozpuszczalników organicznych oraz dodatku chemicznego czynnika redukującego – wyjaśnia prof. Chmielarz.
Więcej:
https://www.advancedsciencenews.com/red-is-the-new-green-making-polymers-in-wine/
jp