Prof. Anna Michalska-Ciechanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyła grant w konkursie ALPHORN organizowanym przez Narodowe Centrum Nauki we współpracy ze szwajcarską agencją Swiss National Science Foundation.
Badaczka dostanie prawie 1,2 mln zł na badanie proszków owocowych, cennych naturalnych źródeł związków bioaktywnych, które mogą być stosowane niezależnie od sezonowości owoców, ale też mogą być naturalnymi zamiennikami sztucznych suplementów. Przygotowanie proszków owocowych z soków związane jest z eliminacją wody, której zawartość może sięgać nawet 90 proc.
Badane będą soki z dzikiej róży, będące cennym źródłem witaminy C, związków polifenolowych i karotenoidów, oraz z jagody kamczackiej, którą wyróżnia wysoka zawartość antocyjanów, naturalnych barwników stosowanych w przemyśle spożywczym – informuje uczelnia.
Wrocławska badaczka będzie realizować swój projekt z prof. Wilfriedem Andlauerem z HES-SO Valais-Wallis University of Applied Sciences w Sion.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/51073/blisko_1_2_mln_zl_na_badania_z_konkursu_alphorn.html
jsz