Blisko 2/3 Polaków wyrzuca pieczywo

12.12.2019

Tylko co czwarty dorosły Polak ma w zwyczaju sprawdzanie przed zakupami zawartości szafek i lodówki oraz przygotowywanie listy niezbędnych produktów – wynika z badań przeprowadzonych Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie.

Badania ilościowe na reprezentatywnej próbie gospodarstw domowych dotyczące marnotrawstwa żywności zostały wykonane w ramach projektu pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu GOSPOSTRATEG.

Jak informuje SGGW, zaledwie 1/3 Polaków odpowiednio zarządza produktami spożywczymi w czasie ich przechowywania, tak by ograniczać wyrzucanie żywności, czyli stosuje zasadę FIFO (First In – First Out) „pierwsze weszło – pierwsze wyszło”.

Na podstawie przeprowadzonych badań określono też produkty, które najczęściej są wyrzucane w polskich gospodarstwach domowych. Co prawda z różną częstotliwością, ale do wyrzucania pieczywa przyznało się 62,9% dorosłych Polaków, świeżych owoców 57,4%, a warzyw (z wyłączeniem ziemniaków i innych korzeniowych) 56,5%.

jp


Badania i rozwój