Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche w Orihueli będzie realizował anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. Otwarcie kierunku będzie możliwe m.in. dzięki blisko 693 tys. zł dofinasowania ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej – informuje wrocławska uczelnia.
Kształcenie rozpocznie się w semestrze letnim we Wrocławiu. Studenci poszerzą tu wiedzę i umiejętności w zakresie wytwarzania, zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oraz certyfikowania produktów żywnościowych, w tym regionalnych i tradycyjnych. Zapoznają się też z innowacyjnymi metodami produkcji żywności fermentowanej: kiszonek, jogurtów, kefirów, serów oraz wyrobów mięsnych.
Drugi semestr prowadzony będzie w Orihueli, gdzie studenci zapoznają się z produkcją owoców i warzyw egzotycznych, win, serów, wyrobów mięsnych i rybnych, owoców morza, przekąsek oraz wyrobów cukierniczych.
Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/food-technology-nowy-kierunek-na-upwr-3587.html
jsz