Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli granty z programu Miniatura 2. Na swoje badania otrzymają łącznie 150 tys. zł z Narodowego Centrum Nauki – informuje uczelnia.
Celem projektu dr Aleksandry Grudniewskiej jest zastosowanie naturalnych rozpuszczalników głęboko eutektycznych (NADES – natural deep eutectic solvents) do izolowania związków bioaktywnych, głównie flawonoidów z produktów ubocznych przemysłu piwowarskiego.
Dr Tomasz Janek spróbuje wyjaśnić mechanizmy działania kompleksów metali z lipopetydowymi biosurfaktantami wytwarzanymi przez bakterie z rodzaju Pseudomonas oraz Bacillus na główne czynniki wirulencji Candida.
Dr Kamil Sierżant będzie z kolei sprawdzał, czy możliwa jest poprawa profilu kwasów tłuszczowych w mięsie kurcząt brojlerów (m.in. zwiększenie udziału kwasów tłuszczowych omega-3 z obniżeniem ilości omega-6) z jednoczesną poprawą stabilności oksydacyjnej tego mięsa.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/48879/miniatura_2_granty_dla_naukowcow_upwr.html
jsz