Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej (PŁ) opracowały opakowania z surowców roślinnych. Przygotowana przez nie technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych.
Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło nam na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania jadalnego z surowca roślinnego, odpadowego – informują badaczki z PŁ.
Swoje rozwiązanie zgłosiły do ochrony patentowej i do konkursu „Mam pomysł na startup” organizowanego przez Urząd Miasta Łodzi.
jp