Dwie pracownie dydaktyczne wyposażone w profesjonalny i nowoczesny sprzęt tworzą laboratorium powstałe w ramach projektu pt. „Zintegrowana Strategia Rozwoju Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu”. Przestrzeń naukowo-badawcza uatrakcyjnia proces dydaktyczny oraz umożliwia studentom prowadzenie badań – informuje uczelnia.
Laboratorium Katedry Dietetyki powstało w ramach realizacji zadania projektowego związanego z przygotowaniem nowych programów kształcenia – studiów magisterskich na kierunku dietetyka o specjalności: profilaktyka żywieniowa w aktywności fizycznej. Koszt wyposażenia to ponad 200 tys. zł.
Laboratorium przystosowane jest do prowadzenia zajęć na kierunkach: Towaroznawstwo i analiza sensoryczna żywności, Towaroznawstwo – nowa żywność, żywność dla sportowców, Higiena i toksykologia żywności, Analiza i ocena jakości żywności, Mikrobiologia ogólna i żywności. Studenci mogą także korzystać z pracowni prowadząc badania do prac magisterskich.
jsz