Artykuł naukowców z Francji, USA i Polski – z Instytutu Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk (PAN) oraz Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego UW (ICM UW) – dotyczący neurobiologicznych efektów długotrwałego spożywania substancji słodzących np. na tzw. „układ nagrody”, ukazał się w czasopiśmie „Cerebral Cortex”.
W eksperymencie naukowcy chcieli sprawdzić, co się dzieje, gdy „układ nagrody” jest aktywowany na okrągło przez ciągły dostęp do słodyczy. Jak informuje ICM UW, do badania wykorzystano myszy, które przez dłuższy czas miały dostęp do wody słodzonej sacharozą (cukrem spożywczym) lub słodzikami (sacharyną i sukralozą), co symuluje schemat konsumpcji tych substancji przez ludzi.
Przeprowadzane na myszach badania naukowców pokazały, że długotrwałe spożywanie substancji słodzących może trwale zakłócać działanie układu nagrody, podsystemu mózgu odpowiadającego za motywację.
jp