Na Politechnice Łódzkiej (PŁ) naukowcy prowadzą zaawansowane badania dotyczące biologicznych środków wpływających na hamowanie chorób przechowalniczych owoców i warzyw oraz na kondycję rodzimej pszczoły miodnej – informuje „Życie Uczelni”, biuletyn PŁ.
Każdego roku nawet do 40 proc. światowych plonów ulega zniszczeniu przez szkodniki roślin. W wymiarze finansowym, roczne straty powodowane przez choroby roślin w gospodarce światowej szacowane są na około 220 miliardów dolarów – wyjaśnia dr hab. inż. Dorota Kręgiel, profesor w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, prowadząca badania nad ochroną roślin.
Szkodniki i choroby nie posiadają paszportów ani nie spełniają wymogów imigracyjnych, a zatem zapobieganie rozprzestrzenianiu się takich organizmów jest ważnym przedsięwzięciem międzynarodowym, które wymaga współpracy wszystkich krajów na świecie – dodaje dr hab. inż. Kręgiel.
Naukowcy z PŁ uważają, że istnieje duża szansa rozwoju rynku dostępnych, bezpiecznych, a przede wszystkim skutecznych naturalnych środków ochrony roślin.
jp