Na Politechnice Wrocławskiej powstaną biodegradowalne opakowania do mrożonej żywności

13.11.2020

Naukowcy z wydziału inżynierii środowiska Politechniki Wrocławskiej pracują nad biodegradowalnymi opakowaniami do przechowywania głęboko mrożonej żywności. Mają one być bezpieczne dla użytkowników, wytrzymałe i przyjazne dla środowiska.

Projekt Biofoodpack rozpoczął się w 2018 r. i jest realizowany w międzynarodowym konsorcjum, w skład którego wchodzą University of Aveiro i University of Minho z Portugalii, Cyprus University of Technology z Cypru, Politechnika Wrocławska oraz portugalskie firmy Nutrigreen S.A. i Energy Pulse Systems.

Główny cel to stworzenie opakowania z biodegradowalnych materiałów pochodzących z surowców odnawialnych, które wydłuży także okres przydatności do spożycia przechowywanej w nim żywności. Dodatkowo opakowanie ma pozwolić na sterylizację żywności impulsami elektrycznymi bez uwalniania do niej szkodliwych elementów – czytamy w serwisie Politechniki Wrocławskiej.

Więcej: https://pwr.edu.pl/uczelnia/aktualnosci/bezpieczna-zywnosc-w-bezpiecznym-bioopakowaniu-11778.html

 

jsz


Innowacje