Grupa badaczy Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chce zbadać wpływ kofeiny na zdrowie człowieka. Naukowcy zbadają m.in. gen odpowiedzialny za metabolizm tej substancji.
Bezpieczna dawka kofeiny ze wszystkich źródeł wynosi 400mg na dzień, dla kobiet w ciąży 200mg, ale osoby wolno metabolizujące tę substancję nie powinny spożywać więcej niż 100mg kofeiny na dzień. Dzięki analizie DNA naukowcy mogą stwierdzić, kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka i odpowiednio kształtować zalecenia żywieniowe.
W badaniach zostanie wykorzystana aplikacja, która pozwoli na ocenę spożycia kofeiny wśród badanych uczestników. Projekt jest nowatorski pod względem zarówno kompleksowego podejścia do oceny spożycia kofeiny wśród polskiej populacji zdrowych dorosłych jak również pod kątem sprawdzenia sensowności wykorzystania nowoczesnej, drogiej technologii w doradztwie żywieniowym – czytamy w komunikacie prasowym uczelni.
jsz