Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstaną receptury pieczywa o cechach prozdrowotnych

13.01.2020

Prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu chce opracować produkty spożywcze o cechach prozdrowotnych. Projekt zostanie zrealizowany w ramach Miejskiego Programu Wsparcia Partnerstwa Szkolnictwa Wyższego i Nauki oraz Sektora Aktywności Gospodarczej „Mozart”.

Modyfikacje receptur tradycyjnego pieczywa – ważnego w diecie Polaków – będą miały ogromny wpływ na konstruowanie diet. Projekt dotyczący opracowania nowych receptur pieczywa  realizowany będzie wspólnie z Piekarnią Familijna z Kuźnicy Cieszyckiej.

– Nasz wspólny projekt ma opracować i wdrożyć receptury nowych produktów o cechach prozdrowotnych, a więc niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Poprawa wartości odżywczej i cech funkcjonalnych przyniesie wymierne korzyści dla obu stron, a dodatkowo wpłynie na poprawę jakości życia, a także racjonalizację żywienia mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska – mówi prof. Bronkowska cytowana w serwisie uczelni.

 

jsz


Medycyna i biotechnologia