Na początku 2020 roku rusza budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności przy Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (URK). Wartość inwestycji władze uczelni szacują na ponad 64 mln zł.
Stworzenie nowego ośrodka ma pomóc URK w rozwinięciu działalności naukowej i umożliwić bardziej intensywne prace nad rozwiązaniami, których wykorzystaniem mogliby być zainteresowani przedsiębiorcy. W nowym budynku zostanie stworzona linia piekarsko-ciastkarska z magazynem i młynem, minibrowar z leżakownią piw, linia mięsa i ryb, linia mleka oraz linia do produkcji soków, napojów i win.
W ramach jednostki zostaną wydzielone dwa obszary działalności naukowej: gospodarczy, nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy, zajmujący się badaniami własnymi – informuje Izabella Majewska, rzecznik prasowy URK.
jp