Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim powstaje receptura prozdrowotnego sera

29.06.2018

Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pracują nad recepturą nowego sera dojrzewającego. Produkt ma być prozdrowotny i przeznaczony dla osób zmagających się z chorobami cywilizacyjnymi.

W laboratoriach olsztyńskiej uczelni opracowano już kilkanaście receptur serów dojrzewających i twarogowych, w tym znanego na polskim rynku sera kortowskiego. Tym razem trwają prace nad serem dla „sercowców i cukrzyków”

Jak informuje olsztyński uniwersytet, opracowywana przez naukowców z Wydziału Nauki o Żywności receptura sera wpisuje się w najnowsze trendy technologii produkcji żywności.

Teraz panuje moda, aby produkty mleczarskie trafiały do określonych grup konsumentów. I my chcemy odpowiedzieć na potrzeby rynku, który domaga się, aby produkty żywnościowe miały także właściwości prozdrowotne. Nasz ser o zwiększonej zawartości frakcji beta kazeiny powinien zainteresować osoby ze schorzeniami układu krążenia, zagrożone zawałami. Sera o takich właściwościach na polskim rynku jeszcze nie było – podkreśla dr hab. Justyna Żulewska, która opracowuje proces technologiczny produkcji nowego sera.

jp


Innowacje Szkolnictwo wyższe