Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostały laureatkami nagród premiera za rozprawy doktorskie i osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego – informuje uczelnia.
Dr Dominika Kulig pracuje w zespole badawczym „BioActive Team” zajmującym się opracowywaniem innowacyjnych metod utrwalania żywności. Celem jej pracy doktorskiej było wytworzenie materiałów do zastosowania jako jadalne osłonki na produkty żywnościowe – w szczególności surowe mięso i jego przetwory. Materiały te są pochodzenia naturalnego i powstały na bazie biodegradowalnych polimerów.
Dr hab. Anna Gliszczyńska została nagrodzona za otrzymanie nowej generacji biopestycydów przyjaznych środowisku i selektywnie redukujących populacje szkodliwych owadów oraz preparatów skutecznych w prewencji i terapii chorób nowotworowych w oparciu o związki naturalnego pochodzenia.
Więcej: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/48429/nagrody_premiera_dla_naukowcow_z_upwr.html
jsz