Naukowcy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego sprawdzą, w jaki sposób odżywiają się uczniowie 6. i 7. klas szkół podstawowych. W ramach projektu „Schody Zdrowia – edukacja i nauka wyznacznikiem zdrowego i otwartego społeczeństwa” dla nastolatków i ich rodziców przygotowano bezpłatne warsztaty kulinarne i porady dietetyczne.
Projekt „Schody Zdrowia – edukacja i nauka wyznacznikiem zdrowego i otwartego społeczeństwa” składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich, realizowany w terminie wrzesień 2023 – marzec 2024, zakłada przeprowadzenie badań przesiewowych w zakresie pomiarów antropometrycznych (m.in. wzrost, masa ciała, obwód talii, obwód bioder) oraz analizy składu ciała.
Pracownicy SUM sprawdzą także, jak wyglądają zachowania żywieniowe i postawy wobec jedzenia wśród rodziców i uczniów klas 6-7 szkół podstawowych. W drugim etapie uczniowie wyłonieni w badaniu przesiewowym z nadwagą/otyłością wraz z rodzicami/opiekunami prawnymi zostaną objęci programem żywieniowym – informuje uczelnia.
Więcej: https://sum.edu.pl/pl/wiadomosci/ogolne/zdrowie-na-talerzu-czyli-projekt-schody-zdrowia
jsz