Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu partnerami w projekcie EQVEGAN

21.12.2020

Projekt EQVEGAN, w który zaangażowani są naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, otrzymał milion euro z Programu Erasmus +. EQVEGAN to współpraca na rzecz innowacji i dobrych praktyk poprzez budowanie Sojuszu Umiejętności Sektorowych (Sector Skills Alliance), w skład którego wchodzi 14 instytucji z 11 krajów.

Przemysł spożywczy zmienia się poprzez zmiany sposobu żywienia konsumentów w kierunku diet roślinnych. Prowadzi to do zwiększonego udziału produkcji w branży żywności wegańskiej. Producenci żywności wegańskiej, w celu utrzymania konkurencyjności, muszą opanować nowe procesy i technologie. Na te potrzeby odpowiedzą szkolenia realizowane w ramach projektu EQVEGAN.

Projekt będzie realizowany przez trzy lata, do 30 listopada 2023 r. Koordynatorem projektu jest portugalska Politechnika w Coimbrze. Na poziomie europejskim do realizacji zostało zatwierdzonych tylko sześć tego typu projektów – czytamy w serwisie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Więcej: https://puls.edu.pl/nauka-i-badania/naukowcy-wydzia-u-nauk-o-ywnosci-i-ywieniu-upp-partnerami-w-projekcie-eqvegan

 

jsz


Szkolnictwo wyższe