Projekt realizowany przez naukowców z wydziału nauk o żywności i żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w kooperacji z Przetwórnią Gil sp. z o. o. zdobył Polską Nagrodę Inteligentnego Rozwoju 2021 w kategorii „Innowacyjne technologie i badania przyszłości”.
Naukowców nagrodzono za realizację projektu „Opracowanie technologii innowacyjnych półproduktów i produktów owocowych w oparciu o fizyczne i dyfuzyjne metody przetwarzania i utrwalania z uwzględnieniem aspektu czystej etykiety oraz walorów prozdrowotnych”. Istotą projektu, finansowanego ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, było stosowanie nowoczesnej metody nasączania próżniowego tkanki owoców w procesie ich przetwarzania.
Technika ta pozwala wyeliminować z procesu dodatki, np. alergenne związki siarki stosowane w celu ograniczenia zmian oksydacyjnych. Atutem otrzymanych w ten sposób produktów jest czysta etykieta, funkcjonalność oraz podwyższona zawartość związków o potencjale prozdrowotnym – informuje uczelnia.
jsz