Naukowcy z Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadzą badania, których celem jest ocena wpływu suplementacji betainą na skład ciała, wydolność fizyczną oraz metabolizm betainy w grupie mężczyzn trenujących CrossFit. Projekt finansowany jest przez Narodowe Centrum Nauki.
Betaina jest związkiem, który po raz pierwszy został wyizolowany z buraków. Jest ona również wytwarzana w ludzkim organizmie z choliny. W aspekcie sportowym wykazano, że wpływa na zwiększenie masy mięśniowej przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości tłuszczu brzusznego. Sugeruje to potencjalne korzyści z jej zastosowania w grupie sportowców
Betaina zapobiega także odwodnieniu komórkowemu, dlatego wydaje się, że może wpływać na zdolności do wykonywania wysiłku fizycznego. Poznańscy naukowcy chcą zbadać dokładny mechanizm działania betainy oraz określić jej najbardziej skuteczną dawkę – informuje rzecznik uczelni, Iwona Cieślik.
jsz