W Instytucie Technologii Polimerów i Barwników Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej opatentowano całkowicie zielone, czyli składające się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, polimery. Badania prowadził zespół pod kierunkiem prof. Anny Masek.
Roślinne słomki do napojów, opakowania do żywności, krzesła, zabawki nie muszą zaśmiecać środowiska. Można je wytwarzać z kukurydzy, biomasy odpadowej, skrobi termoplastycznej, polilaktydu (czyli kwasu mlekowego, który jest np. w nalocie na ogórkach kiszonych).
Jak podkreśla w komunikacie Politechnika Łódzka, zielone polimery mogą zastąpić polipropylen i polietylen, ponieważ cechuje je sztywność, transparentność i termoplastyczność. Są w 100 proc. biodegradowalne. Zależnie od warunków – rozkładają się 3 lata, albo jedynie 100 dni w kompostowniku.
jp