Naukowcy z Polski i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych

12.04.2022
Arkadiusz Ziolek/ East News

Fot.Arkadiusz Ziolek/ East News

Naukowcy z Polski i Chin pracują nad technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników i dodatków do żywności.

Projekt realizowany przez naukowców Politechniki Gdańskiej i Donghua University w Szanghaju jest odpowiedzią na globalne wyzwanie, jakie stanowi marnotrawstwo żywności i gromadzenie odpadów spożywczych. Szacuje się, że 7-miliardowa populacja ludności wytwarza rocznie ok. 1,3 mld ton odpadów spożywczych. W przeliczeniu na gospodarstwo domowe jest to odpowiednio: 54 kg w Polsce (średnia unijna to 76 kg) i 16 kg w Chinach.

W ramach projektu REVAMP finansowanego z Narodowego Centrum Nauki badacze zajmą się odzyskiem wartościowych produktów z fermentacji odpadów spożywczych poprzez sonokawitację i intensyfikację hydrotermalną. Naukowcy pracują na odpadach lokalnych i badają ich wpływ na efektywność procesu fermentacji – informuje Politechnika Gdańska.

Więcej: https://pg.edu.pl/aktualnosci/2022-01/odpady-spozywcze-zamienia-w-zwiazki-cenniejsze-niz-biogaz

 

jsz


Innowacje