Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego otrzymali nanocząstki tlenku miedzi o właściwościach biobójczych

16.05.2018

Naukowcy z instytutu fizyki Uniwersytetu Śląskiego opracowali nowy sposób wytwarzania nanocząstek tlenku miedzi o właściwościach grzybo- i bakteriobójczych. Rozwiązanie zostało objęte ochroną patentową.

Nanocząstki otrzymane według metody dra Jerzego Peszke oraz mgr Anny Nowak charakteryzują się wysoką efektywnością biobójczą wobec różnych mikroorganizmów – grzybów, bakterii i glonów. Mogą być wykorzystane na przykład do zabezpieczania ceramiki budowlanej, a także zewnętrznych i wewnętrznych powierzchni budynków przed rozwijaniem się czynników patogennych.

Ich podstawową zaletą jest kilkukrotnie dłuższy czas działania w porównaniu z preparatami opartymi na związkach chemicznych. Ponadto ich niski koszt produkcji w formie proszku oraz łatwość nanoszenia na różnego rodzaju powierzchnie pozwala na wszechstronne zastosowanie – mówi dr Jerzy Peszke cytowany na stronie internetowej uczelni.

 

jsz


Badania i rozwój Innowacje Szkolnictwo wyższe