Naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego w projektach EIT Food

27.12.2018

Naukowcy z wydziałów psychologii, matematyki, informatyki i mechaniki oraz zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego (UW) będą uczestniczyć w 19 projektach finansowanych przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food – informuje warszawska uczelnia.

EIT Food jest częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji Unii Europejskiej, która wspiera innowacje i przedsiębiorczość w Europie. EIT Food to Wspólnota Wiedzy i Innowacji zajmująca się unowocześnieniem sektora żywności. Jest złożona z 50 partnerów z 13 państw. Są wśród nich uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa między innymi: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Hohenheim, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens, Sodexo i polski Maspex.

Projekty, w których będą pracowali naukowcy z UW, zostaną zrealizowane w 2019 roku i dotyczą kształcenia, innowacji i komunikacji.

jp


Badania i rozwój Innowacje Szkolnictwo wyższe